Objavljeno od strane: lovci | 05/01/2011

Prirast zečeva

Ono što se naslućivalo od samog početka, sada je definitivno jasno: prirast zečeva nikada nije bio slabili nego što je to ove godine, a to se odnosi na proteklih 40 godina koliko se u laboratorijama Lovačkog saveza Vojvodine obavljaju ova istraživanja. Važno je, ipak, da su mnoge lovačke organizacije i pre nego što su stigli konačni rezultati, uvažili preliminarne podatke ili sami uvideli situaciju i obustavili lov na zečeve.
U protekloj lovnoj sezoni 2010. godine ukupno je pregledano 8.371 očno sočivo iz 277 uzoraka iz 55 lovačkih udruženja. Na osnovu izmerenih očnih sočiva, izračunat je procenat učešća mladih zečeva u populaciji. Na osnovu ovog podatka, kao i podatka o prolećnom brojnom stanju i odstrelu u prethodnoj godini, urađeno je i dostavljeno 276 preporuka u Vojvodini, o tome da li lovačka društva – sekcije mogu loviti po planu ili treba da koriguju, odnosno smanje planirani broj zečeva za odstrel ili eventualno obustave lov.
Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da je učešće mladih, a time i realan prirast zečeva na nivou udruženja u Vojvodini u odnosu na visinu prirasta bio sledeći:
Ekstremno slab prirast
Područja gde je postotak učešća mladih bio do 40%:
Banat: Pročitajte ceo tekst u Novosadskom Dnevniku

Advertisements

Kategorije