Objavljeno od strane: lovci | 19/03/2013

Analiza stanja u reviru Glogonj

Glogonj_9.12.2012_104Lovačko udruženje Pančevo, sa predlogom mera za sanaciju i unapređenje postojećeg stanja

Davno su prošla vremena kada je moglo da se bere i uzima sve što priroda pruža.
Sve nedaće koje nam se dešavaju, nauka je o tome rekla svoje, uzimaju svoj danak .
Na to se ne može uticati ali se može i mora, da se ljudskim radom i brigom ublaže posledice i da se postojeće stanje prevaziđe, da se utiče na povećanje broja divljači, do broja koji bonitet nalaže, jer za to lov i postoji.
Optimum za revir Glogonj je : 
srna 200-220 kom, zečeva 600-700 kom, fazana 300-400 kom, jarebica 50-tak kom, prisustvo barske divljači i 20-30 kom divljih svinja.
Ovaj optimum je postojao krajem 90-tih, odstrel iz tog vremena to i potvrđuje.
Naglo smanjenje broja srna treba vezati za nabavku karabina, streljačkih durbina i noćnih pomagala koje je nekontrolisano korišćeno uz pokretljivost automobilima i terenskih vozila.
Svaka priča je priča i nema težinu dok se ne potkrepi činjenicama, dok se ne dokaže i neće se nikad dokazati. Ali sigurno je da je danas broj srna 10 puta manji.

Isto tako stoji i činjenica da jedan duži period nije izgrađeno nijedno hranilište niti solište.
Zadnjih desetak godina odstrel zečeva je na nivou od 50-100 komada.
Ta brojka ukazuje da je broj zečeva u reviru ispod 300-400 komada, manje od 3-4 zeca na 100 ha, što je na nivou katastrofe.
I kod analize stanja kod zečije populacije nećemo da se bavimo sa okolnostima koje nauka zove negativnim , jer te činjenice pogađaju i druge revire, već specifičnostima iz Glogonja.
Već jedan niz godina se ništa ne preduzima iako je prisutan broj odstrela i rezultat prebrojavanja. Način lova dovodi do ranjavanja i gubitka divljači, puca se na zeca i kada je van efikasnog dometa, a zec ode ranjen pa je gubitak i za lovca i za revir.
Drastično je povećan broj lisica , a koji je iz godine u godinu sve veći.
Ne postojanje i nepoštovanje rezervata. Krivolov je zasigurno bio prisutan , verovatno je sada smanjen, jer nema šta da se krade. Priče iz prošlosti kao da je grupa od nekoliko lopova sa reflektorima i farovima za jedno veče ubila 40 – 70 zeca , da se na farove najlakše ubije zec kada je vetrovito, da se jedno pikap vozilo natovareno zečevima glavi u blatu i biva šlepovano traktorom da se džip zaleti i uleti u kanal pa ga traktori vade, da je na utrinama nađu kožice, da su ne glogonjci, omoljčani koji su odbili, bili pozvani da ubijaju zeca na farove, itd.
Broj jarebica se je sveo, da je ima samo u tragovima .
U Glogonju niko nikad nije lovio ni krivolovio jarebice, pa ih nema, kao i u ostalim revirima.
Ni nauka nema idealno objašnjenje za ovo činjenično stanje u celoj Pokrajini.
Kod fazanske divljači se je dostiglo jedno solidno stanje, predpostavljene brojke od 300-400 jedinki daje garanciju da se ta brojka udvostruči i da preuzme glavno interesovanje lovaca ,a i mogućnost uvođenja turističkog lova. Postojeće stanje je rezultat zakorovljenosti većih površina i malog odstrela zbog slabo utreniranih kerova.
Barska divljač je prisutna vezano za vodostaj reke Tamiš i zaostalog kukuruza i iznikle pšenice u ataru.
Divlje patke i guske sa nepresušni potencijal za uvođenje lovnog turizma.
Divlje svinje su kod nas prisutne, a brojnost i mesto boravka zavise od vodostaja reke Tamiš, kao i od uznemiravanja u lovu i radovima u šumi. Od svih lovova najviše izlazaka je upravo na divlju svinju, čeka i pogon. Neverovatna je činjenica da ima 300-350 izlazaka za godinu dana , a da se ne odstreli ništa.Veliko je interesovanje za ovu vrstu divljači čini i podatak da je izgrađeno 25-30 improvizovanih čeka po celoj šumi, a da istovremeno sa tih čeka nije ništa odstreljeno.
Ovom stanju je u prvom redu kumovalo nedisciplina i nerad , a potom oportunizam i nezameranje stare uprave u LU Pančevo. Kako drugačije tumačiti omogućavanje da se prvo učlani grupa ljudi sa ulice kako bi se postigla većina , a zatim grupa povratnika sa kojima je postignuta većina i smenjen uspešni predsednik, a privilegovana je grupa koja je izvršila prevrat, ili neinteresovanje , na osnovu odstreljene količine i katastrofalnih činjenica , konstatovanih prebrojavanjem koje su u udruženju korigovane u korist zadovoljavajućeg stanja ili pak nedolaskom lovočuvara u Glogonj. Nakaradna odluka da se zabrani lov srna ,a da se ne postave mere za čuvanje srna ili fiktivno smanjenje lovne površine kako bi se dobila dozvola za neki mizeran odstrel.
Zasigurno da su za postojeće stanje mnogo krivi glogonjci ali nečinjenje uprave je kumovalo datom stanju. Isto tako treba razumeti glogonjce kada su pokrenuli talas nezadovoljstva zbog siromaštva. U narednom periodu glogonjci će morati svojim radom i odricanjem da vrate stanje koje im je ostavljeno na kraju godine.
Predložene mere:
da lovočuvarska služba permanentno bude prisutna na terenu da se lovočuvarima odredi bogata jjhvatnina da se odobri uhvatnina svakom ko doprinese hvatanju krivolovca da se koriste inovacije poput kamera i video nadzor
da stručna služba donese predlog o izgradnji i broju lovno tehničkih objekata (čeke,hranilišta solišta isl.)
da se izvrši unifikacija lovno tehničkih objekata
da se sagleda mogućnost unosa zečeva makar interno
da se zabrani lov zečeva za naredni period kada se vrši unos
da se insistira na plašilicama kad pali mehanizaciju
da se uvede stroga kontrola lova pucanje van dometa
da se plati svaka odstreljena lisica i šakal
da se uspostavi još tešnja saradnja sa poljočuvarima i traktoristima
da kod prebrojavanja budu prisutni članovi uprave iz drugog mesta
da se uvede i kontrolno prebrojavanje noću reflektorima ( model Mađarska )
da se uvedu 3 radne akcije i samo jadna lovna brojanje .
da se normiraju poslovi putem radnih časova i rokov i
da se odmah po isteku roka i nekvaliteta naplati od zaduženog i plate drugi izvršioci da se članovi na anketnom listu izjasne koju će radnu akciju i kada prihvatiti da se u potpunosti primeni nauka kod unosa fazana
da se termini lova usaglase sa revirima , a na predlog revira , koji je realan i dobronameran.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: